Vi har tyvärr en väldigt lång kötid på ca 30 år. Därför rekommenderar vi dig som bostadssökande att vända dig till Storstockholms bostadsförmedling istället.

Det här ingår i hyran

Upptäcker du ett fel i din lägenhet eller i huset gör du en felanmälan. Detta kan du göra personligen, till Kalle i Stockholm, eller till Mesud i Mora.

Vissa saker i din lägenhet ansvarar du själv för, till exempel byte av säkringar och glödlampor. Detta gäller även de lampor som sitter i kyl- och frysskåp samt i spis. Du ansvarar även för rengöring av frånluftsventiler och golvbrunnar. Andra tjänster ingår i hyran och utförs av oss.

Exempel på service som ingår i hyran:

  • justering och service av kranar.
  • rensning av stopp i avloppssystem som ej orsakats av dig själv genom tex hår eller matrester. Se mer info nedan.
  • reparation av kyl- och frysskåp, spis och tillval.
  • felsökning och reparation av elanläggning.
  • justering och tätning av fönster och dörrar.
  • reparation och utbyte av lås och låsdetaljer.

Om vi i samband med besök bedömer att felet orsakats av överslitage, såsom skadegörelse, får du som hyresgäst själv stå för kostnaden av reparationen.

Vad ingår INTE i hyran?
Som vi har skrivit om tidigare så har Du som hyresgäst vissa skyldigheter och om vår fastighetsskötare rycker idag ut på uppdrag, där Du som hyresgäst har ansvaret.

Exempel på detta är:

  • Rensa silar och vattenlås. Varje gång Du duschar så tappar Du hår. Det håret fångar Du lättast upp när Du gör rent silen i duschen. Då och då får Du lätta på locket och rensa bort gammalt hår, som slinker igenom. Samma sak med vatten låsen i köket och i badrummet. Du behöver öppna vattenlåsen halvårsvis och göra rent dessa. Det är enkelt och är Du osäker så visar vi gärna hur Du gör detta. Det går snabbt och är enkelt.
  • Eluttag som lossnar ur väggen. När Du använt en uttagen så behöver Du dra ur stickkontakten ur vägguttaget. Väldigt många drar i sladden och då händer det att man får med sig inte bara kontakten utan även vägguttaget. Och då ringer man vår fastighetsskötare och säger att vägguttaget inte satt fast. I nio fall av tio så satt vägguttaget fast. Och när man drar ut sladden så håller man både i vägguttaget och i kontakten. Då händer det ingenting.

Kostnad falsklarm? From april 2012 så tar vi 500:- per falsklarm.

Försäkringsärende
Det händer ibland att man tappar något tung och hårt i handfatet på toaletten. Det kan räcka med ett tandborstglas.Och då blir det en spricka i handfatet. Eller så ramlar en kryddburk rakt ned på din glaskeramikhäll. Och då går den sönder. Detta är ingenting som vi som fastighetsägare ersätter. Detta är ett solklart försäkringsärende som Du tar med Ditt försäkringsbolag. Om självrisken är större än vad skadan kostar så får Du själv anlita en rörmokare som fixar ett nytt tvättställ. Eller så får Du köpa och själv låta installera en ny glaskeramikhäll.

Om Du ändå ringer oss? Så tar vi 500:- per falsklarm.

Avflyttning
Alla känner till att man är skyldig att låta besiktiga lägenheten och att Du måste flyttstäda. Flyttstädning är betydligt mer omfattande än en vanlig städning. Tex så måste Du städa under badkaret. Och Du måste dra ut spisen och städa bakom. Och Du måste torka och rengöra Dina köksskåp ovanpå skåpen. Och om Du inte städat tillräckligt bra så får Du bakläxa.

Sedan är det källarförråden. De ska också plockas ur och städas ur. Detta gäller även vid dödsbor, dvs om Du avlider och Dina anhöriga tar över ansvaret.

Rökning och klantig tapetsering
Om lägenheten är rökskadad är Du skyldig att låta måla om och sanera lägenheten. Det finns rättsfall på detta som gått hela vägen upp till högsta domstolen Så det är ”inget snack”. Du får stå för detta. Och att röka under köksfläkten är inget bra sätt att slippa sanera. Du får helt enkelt gå ut och röka, om Du bor i någon av våra lägenheter.

Likadant om Du målar och tapetserar om. Om vi märker att det är klantigt gjort, vid en slutbesiktning så åker Du på att låta ett proffs tapetsera om. Antingen så anlitar Du ett proffs, eller så gör vi det, på din bekostnad.